Alla inlägg den 11 januari 2010

Av Bengt Pantzare - 11 januari 2010 22:18

Det är bra att vi får välja läkare och vårdcentral. Arbetar jag i Hudiksvall så är det praktiskt att välja Hälsocentral på den ort jag arbetar

Jag är positiv till vårdvalet då - makten - flyttas från en administration till individen.


Som sjukgymnast har jag haft ett bra samarbete med Hälsocentralen och ser gärna att det forstätter. Problemet är att det har smugit sig in en räknenisse.


Nu har sjukgymnasten, tillika delägaren, i Hälsocentralen Harmånger uttryckt sig att de inte kommer att hänvisa patienter till mottagningen i Gnarp och ska de rehab-träna så får de åka till Harmånger.


Ställningstagandet utgår inte ifrån att du ska få bättre vård utan det handlar om ekonomi. Delägarens företag regenerar en större vinst om du styrs till deras verksamhet.


Min första mentor i yrket var Jern Hamberg i Alfta och det första jag fick lära mig handlade om attityd:

-Kom ihåg att det är skattebetalaren och därigenom patienten som är din arbetsgivare.


Vi ska inte betrakatas som ekonomiska brickor med syfte att maximera företagsvinsterna hos dem som driver sjukvård. Så blev det i Skåne och jag hoppas att vi slipper det i Nordanstig.

I Skåne gick Landstinget in och korrigerade detta då patienterna blev förbannade över räknenissestyrningen.


Det som gäller är att du, även fortsättningsvis, får välja vem som ska behandla dina rygg- och ledbesvär. Du har valfrihet även i det avseendet så låt dig inte bli en bricka för ekonomiska räknenissar. Du kan välja vilken sjukgymnast du vill utan hänvisning från Hälsocentral.


Be inte om ursäkt för ditt ställningstagande, såväl min som Hälsocentralens arbete betalas med dina pengar.






Ovido - Quiz & Flashcards