Alla inlägg den 27 mars 2012

Av Bengt Pantzare - 27 mars 2012 21:15

I köket förhör hustrun yngste dottern gällande köttätande djur och själv allmänbildar jag mig i dagens DN och fastnar för rubriken: Religion gör dig lycklig.

Amerikaner som regelbundet går i kyrkan, synagogan eller moskén upplever fler positiva känslor än de som inte besöker något gudshus. Analysen bygger på över 300.000 intervjuer utförda av Gallup-Healthway.

De positiva känslorna var sådana som leenden, skratt, glädje, lycka och lärande. De negativa var sorg, oro, stress och ilska.

För tre år sedan läste jag i den kristna tidningen Dagen som refererade till en amerikansk undersökning om porrsurfande. I delstater där många invånare instämmer i påståenden som "Jag har aldrig tvivlat på Guds existens" och "Jag har traditionella familje- och äktenskapsvärderingar" var porrsurfandet vanligare. I det mormontäta Utah var surfandet mer utbrett.

Då inställer sig frågan om det verkligen är statistiskt relevant att det är besöken i kyrkan som människorna lyckligare eller kan det vara något annat.

Läser vidare att Facebook har blivit de egenkäras lekplats och att täta uppdateringar kan tyda på narcissistiska drag. Bland de som var mer aktiva socialt på Facebook var det vanligare att man återfann personer med narcissistiska drag.

Det är främst två narcissistiska beteenden som människor visar upp på FB. Det ena handlar om att ha en grandios självbild, där man överdriver sin egen person och sina egenskaper. Det andra handlar om hur långt en person är villig att gå för att få uppmärksamhet.

Då inställer sig frågan vilka drag besitter jag som pluggar.......ursäkta.......nej bloggar.


Hittade en, för mig, okänd hypad duett med Ulf Lundell och Marie Fredriksson.

Ovido - Quiz & Flashcards