Alla inlägg den 22 maj 2009

Av Bengt Pantzare - 22 maj 2009 11:27

DEN KOMMUNALA TRYGGHETSZONEN

Ishotellet i Jukkasjärvi är en framgångs saga. Mina siffror är inte helt uppdaterade men omsättningen där landar kring 150 miljoner kronor. Enbart i Jukkasjärvi så har, grundaren, Yngve Bergqvist skapat över 100 arbetstillfällen.


En av talangerna som Bergqvist besitter är förmågan att omge sig med bra medarbetare. Ledaren är bekant med sina svaga sidor och rekryterar då personal med kompetens inom just dessa områden. Positionerna flyttas framåt och verksamheten utvecklas konstant.


Det finns goda exempel i Nordanstig i form av Mellanfjärden med teatern och restaurangen. De är utvecklingsorienterade och duktiga entreprenörer som skapar ett mervärde för kommunen.


I kommunala, statliga och landstingsdrivna verksamheter är det inte unikt att du uppnår en viss position av andra skäl än just kompetens inom området du ska vara drivande i.


De psykologiska mekanismerna är förutbestämda. Det blir obekvämt för ledaren att omge sig med medarbetare som genomskådar bristerna och undviker då att rekrytera rätt sorts personer. Mekanismen sprider sig som ringar på vattnet och genomsyrar organisationen och utvecklingen stagnerar.


När ledarskapet, under en längre tidsperiod, begränsas till ett antal personer knyts det vänskapsband i gruppen vilket i sig inte är fel.

Problemet är att det uppstår en sorts – hålla varandra om ryggen mentalitet – om rationella beslut måste genomdrivas som kan drabba gruppen. En sorts fredad trygghetzon har uppstått.


Nedskärningarna drabbar då de kommunala kärnverksamheterna som skola och äldreomsorg på behörigt avstånd från zonen.


I Nordanstig har jag ifrågasatt hur utvecklingsfrågorna har drivits. Ett stort antal miljoner har satsats i olika EU-projekt inom turism och näringslivs utveckling. Inte en enda av projektrapporterna imponerar och ingen har reagerat.

Orsaken till detta kan skyllas på de beskrivna mekanismerna. Det blir nämligen obekvämt att ta in någon som avslöjar den bristande kompetensen och som dessutom pekar på andra alternativ.


Vilka mekanismer möjliggör att en kommunalt finansierad turism bokning placeras hos en lokal näringsidkare. Har någon frågat sig om det finns några sk. vänskapszoner i beslutsprocessen mellan tjänstemän och näringsidkare som möjliggör förhållandet.

Det naturliga skulle vara att kommunens egen receptionspersonal skulle sköta bokningarna då de inte har något eget kommersiellt intresse i verksamheterna. Receptionen är idag helt bortrationaliserad och personalen uppsagd. De befann sig en bit ifrån trygghetszonen.


Lilla Norsjö i Västerbottens inland stiger som en komet i Fokus rankning över kommuner som det är bäst att bo i. Norsjö har plats nummer nio och Nordanstig ligger på 255:e plats av landets 290 kommuner. Däruötver brottas Norsjö med likartad problematik som Nordanstig.


När det gäller lärartäthet och skolutgifter ligger lilla Norsjö på tredje plats i landet!


Jag ifrågasätter inte att det är nödvändigt med nedskärningar i en krympande ekonomi.

Däremot är jag inte alltid övertygad om att nedskärningarna alltid drabbar verksamheter där det är mest motiverat och minst förlamande för Nordanstig.


Det finns anledning att tvivla.......











Ovido - Quiz & Flashcards