Direktlänk till inlägg 14 januari 2011

Om Törnman var Nordanstigsbo så gick det åt helvete för gubbväldet.

Av Bengt Pantzare - 14 januari 2011 21:17

1989 blev Lars Törnman ordförande i Gruv 12:an under stormiga förhållanden. Facket var synonymt med den Socialdemokratiska maktapparaten i Kiruna kommun. Effekten blev att alla sossar kastades ut från 12:an och ersattes av partipolitiskt obundna.


Före -89 hade Gruvtolvan (Socialdemokratin i Kiruna) kontoret på LKAB:s fina huvudkontor. Törnmans första drag var att flytta kontoret till gruvarbetarnas manskapshus därifrån bussarna utgick till gruvorna.

Om Törnman var Nordanstigsbo skulle mycket avvecklas från Bergsjö och flyttas till den Östra flyern i kommunen.


Inför valet 1991 drog Gruvtolvan in allt stöd till sossarnas valrörelse och ordnade en hejdundrande fest för alla gruvisar på stadshuset i Kiruna för pengarna. Det festades och (om jag minns rätt) så uppträdde Lill Lindfors med storband på kalaset.


Dessförinnan flög LO:ordf Stig Malm upp till Kiruna och klev in på Gruvtolvans kontor och försökte att tala facket till rätta – dessvärre kom inte Malm över tröskeln till kontoret utan ombads - att snarast - åka ner till Stockholm.

Därefter blev Törnman ett av Socialdemokratins stora hatobjekt alla kategorier.


1994 bildade Törnman Kiruna partiet och anledningen var att Socialdemokraterna i Kiruna inte förde en arbetarvänlig politik. Omedelbart blev partiet det största i Kiruna – större än Socialdemokraterna. Törnman blev utesluten ur Socialdemokraterna där han faktiskt var medlem om än en missnöjd sådan.


Möjligen att Folkpartiet liggar närmast dåvarande Kirunapartiet men är, till maktapparatens fromma, utmanövrerade.


Då kommer vi till Kröpens blogg: Vad skulle hända om Lars Törnman var Nordanstigsbo...


Och nu fabulerar jag fritt (hittar på):


Om Törnman var Number One inom Socialdemokratin i Nordanstig då skulle följande inträffa:

Lasse T skulle dra ner byxorna och visa taskarna åt de tre politiska ingenjörerna. Effekten skulle bli att dessa herrar skulle visa tillbörlig respekt för en sådan maktapparat.


Det andra könet har de inte samma respekt för. Den bristen kan de inte rå för ty den är, dessvärre, generationsbunden.


För att att undanröja alla missförstånd så är jag själv en äkta medelålders man. Jag har fyra döttrar och har fostrat dem till att visa tillbörlig respekt för tunnhårigt, gråhåriga män med stoooor erfarenhet från Nordanstig. Döttrarna är, dessvärre, ouppfostrade och påstår att de – redan före 21 års ålder – har större världslig erfarenhet än herrarna och därigenom ett vidgat perspektiv.


Åter till Törnman i Nordanstig: Arbetarvänlighet i kommunen skulle innebära att fokus skulle riktas mot medarbetare inom omsorg. De som jobbar med barn- och ungdomar samt åldringar skulle högprioriteras. Behovet av allehanda chefstjänstemän med suspekta tillsättningar skulle avvecklas skyndsamt.


Törnman – även kallad för Jesus från Soppero – skulle aldrig i helvete komma på idén att dela makten med förlorarna från den tidigare maktapparaten.


Kuriosa: Lars T kom som yngling till gruvan och hamnade i farsgubbens grupp. Farsan berättar att ynglingen hade anteckningsblock och skrev ner alla direktiv och utförde arbetet ansvarsfullt.


Jag kan förmedla kontakten om någon intresseorganisation ser ett värde i att inbjuda Lasse till Berggården för att föreläsa om Kirunapartiets historik. Vi har en del att lära menar jag.


Skulle inte ha något emot följande attityd och självförtroende:










 
 
Ingen bild

Kröpen

15 januari 2011 00:08

Ja det känns som vi skulle behöva en Törnman här för att reda ut och räta ut ett och annat. Skala bort den murkna och leta fram den friska veden. Tänk Törnman på Berggården. Det vore stort. Han är en av mina absolut största idoler. Han är ju numera tillbaka i sossarna och har väl trappat ner lite grann. Men jag tror han har några hjärteuppdrag som han brinner för. Brukar gå in på hans logg på Facebook ibland. Han skriver väldigt trevligt.Och tack för en bra blogg Bengt.:)

Bengt Pantzare

15 januari 2011 00:12

Bara säg till så försöker vi ordna med en inspirerande föreläsning

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Pantzare - 7 november 2015 13:43

Staten genom Rosengren var skickliga säljare. När jag ägde Televerket övertalades jag att köpa firman....... en gång till.   Fan ta, den som introducerade Ivar-Lo och och ingav mig tron att alla efterkommande ministrar till Gunnar Sträng skulle v...

Av Bengt Pantzare - 17 april 2015 22:03

Till läsare utanför Nordanstig(inkluderande släkten)meddelas att Pantzare lever och känner sig vital samt icke politiskt/troende. Farsan Henning, 89 i maj, kör bil, klättrar upp på stugtaket i Jukkasjärvi och sotar skorstenen samt provocerar grannarn...

Av Bengt Pantzare - 22 augusti 2014 16:42

Lyssnar till frälsarlåten ”Railway to Heaven” och kommer på hur vi anlägger bostadsområdet Solkurvan i Gnarps sjöstad.   När Sveriges längsta järnvägskurva gjort sitt bygger vi om avlagda järnvagsvagnar till lägenheter, eller om vi by...

Av Bengt Pantzare - 21 augusti 2014 19:33

Varför engagera sig i en lokal diskussion angående flyktingar, tänker jag?   Jag tror inte att alla på min ort som sympatiserar med Sverigedemokraterna är nazister. Däremot stödjer de en organisation med nazistisk bakgrund. En av deras frontfigur...

Av Bengt Pantzare - 17 april 2014 19:02

FÖRDJUPAD UTVECKLINGSPLAN FÖR NORDANSTIGSKOMMUN – GNARP sammanställt av B Pantzare, mars -14   BakgrundUndertecknad har ombetts att ingå i en tillfällig fullmäktigeberedning för att revidera den kommunala översiktsplanen. De, icke poli...

Ovido - Quiz & Flashcards