Alla inlägg den 24 maj 2011

Av Bengt Pantzare - 24 maj 2011 22:56


Jag skulle käka på Berggården idag och blev inbjuden till ett föredrag som Svenskt Näringliv hade. Som någon i församligen uttryckte sig så var det - gräddan av Nordanstigs näringsliv - som lyssnade. Den stund jag lyssnade så var det inte särskilt imponerande. Inga relevanta diskussioner som vad vi bör satsa på och hur vi ska göra det. Och så blir det när det saknas en tillväxtplan. Å tredje sidan tillhör jag inte gräddan av näringslivet i Nordanstig. 



Rankning fungerar i idrott och den stämmer oftast bra med slutresultaten. Bland skidåkare så hamnar de rankade oftast högt upp i den slutgiltiga resultatlistan.




Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimat är det lite annorlunda med. Förra året placerade sig Överkalix och Åsele som nummer 8 resp. 10 över lägst arbetslöshet. I Näringslivs rankningen hamnar de dock på plats 274 respektive 281. Det är underligt att kommuner som tillhör svenska eliten i arbete trots det rankas som att ha Sveriges absolut sämsta företagsklimat.




Sundbyberg rankades som tia i företagsklimat men tillhörde bottengruppen med hög arbetslöshet.




Vad är det man mäter då? Svaret är att den mäter företagares subjektiva åsikter. Problemet är att, även betraktat som en åsiktsundersökning, blir det värdelöst då svarsfrekvensen är låg. Få inkomna svar gör att mätningen inte blir trovärdig och det är också anledningen till att kommuner åker upp och ner i de här mätningarna.




Svenskt Näringsliv får oförtjänt mycket publicitet och fungerar bra som opinionsbildare. De kommunala näringslivs enheterna anpassar sig till dåliga mätningar och tappar fokus på verklig tillväxt.




Nordanstig bedöms ha en mycket stor potential inom turism och besöksnäring. Företrädarna möjliggjorde att Sörfjärdens camping omvandlades till en sommarkoloni.




Det krävs en lokal tillväxt plan för att förhindra så här stolliga beslut, det duger inte att lyfta upp fingret och känna vartåt vindarna blåser, och utifrån detta, formulera luddiga visioner.


Och nästa år kommer den här mätningen igen - och ingenting har hänt.







Ovido - Quiz & Flashcards