Alla inlägg den 8 april 2013

Av Bengt Pantzare - 8 april 2013 23:54

Undertecknad är en av Svenska Handbollsförbundets instruktör i träningslära, vi utbildar tränare i fysiologi och hur träning anpassas till olika ålderskategorier. Beträffande kostråd så följer vi Riksidrottsförbundets och Livsmedelsverkets kostråd. Nedan följer en sammanfattning av rekommendationerna.

Riksidrottsförbundet och kosttillskott

RF avråder från bruk av kosttillskott, annat än på rent medicinska grunder. Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott. Läs gärna:
Kostrekommendationer för elitidrottare (pdf)


Livsmedelsverkets slutsatset gällande kosttillskott

Resultaten från de olika studierna talar för att det finns anledning till att vara restriktiv med att äta tillskott med höga doser av olika vitaminer och mineraler med antioxidanteffekt. I allmänhet ger en allsidig och balanserad kost mer än tillräckligt av näringsämnen och extra kosttillskott är för de flesta inte motiverat med undantag för speciella grupper eller situationer, till exempel småbarn och äldre. I så fall väljer man lämpligen kosttillskott som inte ger mer än rekommenderat intag av de aktuella ämnena.


Bengt Pantzare

Ovido - Quiz & Flashcards